Preskoči komande trake
Pređi na glavni sadržaj

Korisnik

Ovde možete da izmenite svoje korisničke podatke i svoju lozinku.

Login

Ukoliko ste se već registrovali na našoj stranici, molimo Vas upišete Vašu e-mail adresu kao i Vašu lozinku. Zatim pritisnite na "PRIJAVA".

Zaboravili ste VAŠU ŠIFRU?

 

Nemate pristupne podatke? Pritisnite na REGISTRACIJU.

Register

Es reicht eine Seite, die - richtig angelegt - sowohl auf verschiedenen Browsern im Netz funktioniert, aber ebenso gut für den Ausdruck oder die Darstellung auf einem Handy geeignet ist. Wohlgemerkt: Eine Seite für alle Formate.

ForgottenPW

AKSHeaderItemTypeForgottenPW Content

ChangePW

AKSHeaderItemTypeChangePW Content

Search

Jezik

Country

Vertigo Tower

  • Slika 1/3
  • Slika 2/3
  • Slika 3/3

Vertigo Tower ima svoju optičku privlačnost zahvaljujući ekstravagantnim oblicima staklene fasade koji su teško pojmljivi čulima. Izgrađen na brijegu velike Vitosha planine u Sofiji, čini ćoškast pandan kristalnog oblika naspram finim oblicima siluete brda, a korisnicima i posjetiteljima omogućuje veličanstven pogled nad gradom i okolicom. Zgrada ispunjava najviše evropske tehničke norme i raspolaže izvanrednim arhitektonskim uređenjem, koje jako nalikuje brušenom dijamantu. Kako oblik uredskog tornja ne bi imao nepotrebne smetnje, težilo se rješenju za fasade u obliku SG načina gradnje.

 

Zahvaljujući na različite načine u prostoru nagnutim površinama fasada, dobiva se raster fasada, koji se ovisno o strani svijeta preko dijagonalnih rubova fasada naizmjence komprimira i širi te reflektuje boje neba i okolicu.

Pomoću svojevoljne 3D geometrije staklenog tornja dobija se situacija u kojoj fasadni profili ne zauzimaju više nužno pozicije u uglu od 90 stepeni prema staklenoj površini te tako isključuju konvencionalne fasadne konstrukcije sa stupovima i prečkama. Razvijena je posebna konstrukcija, kod koje „kvazi-vertikalni" profili stupova služe samo kao podkonstrukcija, na koju se mogu montirati sa staklom zalijepljeni elementi okvira pomoću pregibnih profila točno u prostornom uglu.

 

Vertigo-Tower je uočljiv zbog svoje markantne vanjštine. Dizajn i izgled čine se da su inspirisani potragom za najrazličitijim vizijama. Oblik monolitičke strukture se pokazao kao referenca na kristalni oblik. Niti jedan prekomjerni detalj ne ometa jasnu arhitekturu u svojoj pojavi.


 

PODACI_VERTIGO TOWER.PDF

Karakteristike građevinskog objekta

Vrsta građevinePoslovne zgrade
ProizvodiPosebne konstrukcije
Lokacija
1404 Sofia
Bugarska
Završetak radova2012