Preskoči komande trake
Pređi na glavni sadržaj

Korisnik

Ovde možete da izmenite svoje korisničke podatke i svoju lozinku.

Login

Ukoliko ste se već registrovali na našoj stranici, molimo Vas upišete Vašu e-mail adresu kao i Vašu lozinku. Zatim pritisnite na "PRIJAVA".

Zaboravili ste VAŠU ŠIFRU?

 

Nemate pristupne podatke? Pritisnite na REGISTRACIJU.

Register

Es reicht eine Seite, die - richtig angelegt - sowohl auf verschiedenen Browsern im Netz funktioniert, aber ebenso gut für den Ausdruck oder die Darstellung auf einem Handy geeignet ist. Wohlgemerkt: Eine Seite für alle Formate.

ForgottenPW

AKSHeaderItemTypeForgottenPW Content

ChangePW

AKSHeaderItemTypeChangePW Content

Search

Jezik

Country

Kundratstraße K6

  • Slika 1/3
  • Slika 2/3
  • Slika 3/3
 

Neboder Kundratstraße čini sa urbanističkim vrhom oko trga Matzleinsdorferplatz i nebodera na Wienerbergu labavi cluster: Orijentacijske tačke „Matzleinsdorferov neboder" (zavoj na Gürtelu prema Wientalu) i „Twin-Towers"-„neboderi blizanci"  (Wienerbergstraße prema Wientalu) kao skretanje spojeno na Triester Straße u smjeru Wientala upotpunjene su sa ovim strukturiranim tornjem.

Neboder elipsastog oblika sa 70 metara dužine i 26 metara širine, koji su predviđeni urbanističkim planom, sagrađen na četvrtastom postolju, dobija novu interpretaciju „stambenog nebodera" zbog svojih cik-cak postavljenih ostakljenih lođa te je sa građevinsko-tehničkog aspekta jednostavno riješen (korištenje isključivo ortogonalnih građevinskih elemenata – nisu potrebni savijeni elementi fasade, ravnomjerna raspodjela lođa preko vanjštine).
 

Stanovi stambenog nebodera imaju poseban pogled: Velike ostakljene panoramske lođe su dio svakog stana i stvaraju sa vanjske strane zgrade plastičnu sliku tornja.

Dimenzije tornja dopustile su samo unutrašnje korištenje. Tlocrt stanova određen je sa dvije različite pozicije lođa. Svaka uzdužna strana zgrade ima ostakljene lođe u širini stambenog područja kao proširenje stambene površine, na suprotnoj strani poveća lođa je predsoblje sobe sa bočnim pristupom lođi iz stambenog područja. Okretanjem ovog standardnog tlocrta za po 180 stepeni prema svakom katu, lođe su oslobođene. Poput narukvice-lanca područje veza lođa obavija ruku nebodera.
 

Stršenje lođa kao odvojenih erkera dopušta i pogled sa bočne strane. Solitarno pozicionirani neboder koji se nalazi na uzbrdici Wienerberga preko ruba zgrade ÖBB i koji je lagano nadignut nudi svim stanovima veličanstven pogled nad gradom. Na cik-cak postavljene lođe dopuštaju i postavljanje ostakljenih elemenata u visini prostorija, nužni zatvoreni građevinski elementi u svrhu prevencije požara postignuti su pomoću istaknutih i uvučenih ploča od lođa. Velike lođe, čiji je pod povezan sa stambenim prostorom, dopuštaju boravak na otvorenom zaštićen od vjetra također i na višim spratovima. Zavjese u lođama štite od sunca i čine drugi unutrašnji obojeni sloj sa različitim položajima preko vanjštine.

 

Slijedeći građevinski oblik postolje je podijeljeno u tri dobro osvijetljena dvospratna trakta u dvorištima između – kao fleksibilno podijeljene urede. Elipsoid tornja i ortogonalna struktura postolja se ovdje isprepliću. Ispod ovog dvospratnog uredskog postolja nalazi se prizemna poslovna površina kao prostor za trgovine. Svima raspoloživa, zelena krovna terasa nalazi se iznad 3-spratnog postolja zgrade na kojoj se već može vidjeti dobar pogled nad bližim dijelovima grada preko Wienerwalda do područja sa druge strane Dunava. Ova površina je za stanare mjesto boravka na otvorenom i sadrži dječije igralište i saunu koji su odvojeni od prometa te ima dobar vizuelni kontakt sa stanovima. (Skraćeni tekst arhitekta)


 

Karakteristike građevinskog objekta

Vrsta građevineStanovanje
ProizvodiPosebne konstrukcije
LokacijaKundratstraße 4-6
1100 Wien
Austrija
Završetak radova2008